کد خبر: ۳۱۱۰۷۱
تاریخ انتشار : ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۱:۴۵

 فشار آمریکا به اروپا با چاشنیِ تهدید با هدف دریافت پول بیشتر


 
 سرویس خارجی-
همزمان با ادامه فشارهای دونالد ترامپ به اعضای ناتو برای افزایش هزینه‌های نظامی و پرداخت هزینه تامین امنیت خود، نماینده آمریکا در ناتو به اروپا درباره رو به اتمام بودن صبر واشنگتن هشدار داد.
ترامپ فقط منطق پول را می‌فهمد. او همه دولت‌ها اعم از دوست و دشمن را تنها با همین منطق و معیار می‌سنجد. سفر اخیر وی به کشورهای عربی به خوبی همین مسئله را نشان داد. برخی دولت‌های عربی برای اینکه خشم ترامپ مثل زلنسکی گریبان آنها را نگیرد با هدایای گرانقیمت و امضای قراردادهای چندصد میلیارد دلاری سعی کردند قلب ترامپ را به دست آورند! نگاه ترامپ به اروپا نیز از همین منطق نشأت می‌گیرد. وی بر این باور است که اتحادیه اروپا برای سوءاستفاده از آمریکا به ‌وجود آمده است و باید این وضعیت به پایان برسد. او از چهار ماه پیش که وارد کاخ‌سفید شد، اعضای اروپایی ناتو را هم شدیداً تحت فشار قرار داده است که باید با افزایش بودجه‌های نظامی، خود بار امنیت خود را به دوش بکشند، یا هزینه‌های واقعی این تامین امنیت را بپردازند.
آمریکا، بزرگ‌ترین تأمین‌کننده مالی ناتو است و ترامپ بارها از اعضای اروپایی این ائتلاف نظامی غربی، به دلیل اتکای بیش از حد به کمک‌های نظامی و اقتصادی واشنگتن و «هزینه نپرداختن» برای دفاع از خودشان انتقاد کرده است. دولت آمریکا حتی تهدید کرده است که بخش قابل‌توجهی از نیروهای خود را از اروپا بیرون خواهد کشید. در همین راستا «متیو ویتکار» نماینده آمریکا در ناتو نیز با بیان اینکه امسال گفت‌و‌گوها در مورد جزئیات «خروج جزئی» نیروهای آمریکایی از اروپا آغاز می‌شود، گفت: آمریکا «بیش از سه دهه است که به دنبال انجام این کار بوده و صبرش رو به پایان است.» ان‌بی‌سی‌نیوز، ماه گذشته گزارش داده بود که واشنگتن در حال بررسی خروج حداکثر ۱۰هزار نظامی از اروپای شرقی است. رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، کمی بعد تأیید کرد که در حال بررسی «خروج جزئی» نظامیان آمریکایی از اروپا است اما جدول زمانی ارائه نکرد. ویتاکر با اشاره به اجلاس آتی ناتو به میزبانی هلند گفت: «قطعاً پس از اجلاس، یا در اواخر سال، ما این گفت‌وگوها را آغاز خواهیم کرد....» نماینده آمریکا در ناتو افزود: «ما دیگر در این شرایط صبر و شکیبایی برای تعلل نخواهیم داشت... ما فقط باید پیامدهای عملی را بررسی کنیم.» او البته اعلام کرد که «هنوز هیچ‌چیز مشخص نشده است اما به محض اینکه این کار را انجام دهیم، این گفت‌و‌گوها را در ساختار ناتو انجام خواهیم داد.»
بر اساس گزارش‌ها هزینه‌ای که خروج نظامیان آمریکا از اروپا به دولت‌های این منطقه تحمیل می‌کند بیش از یک تریلیون دلار است. وبگاه آمریکایی پولیتیکو اخیراً با استناد به گزارش اندیشکده «مؤسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک» نوشته بود که هزینه جایگزینی تجهیزات و پرسنل آمریکایی پس از خروج واشنگتن از اروپا می‌تواند طی ۲۵ سال به حدود ۱تریلیون دلار برسد. فهرست تجهیزات نظامی که اعضای اروپایی ناتو پس از خروج آمریکا باید تهیه کنند، می‌تواند شامل ۴۰۰ هواپیمای جنگی تاکتیکی، ۲۰ ناوشکن و ۲۴ موشک زمین به هوای دوربرد باشد. به نوشته راشاتودی، طبق آخرین خبرها حدود ۸۴۰۰۰ نظامی آمریکایی تا اوایل سال ۲۰۲۵ در اروپا حضور داشتند که بیشتر آنها در آلمان و لهستان و تعداد کمتری در رومانی، استونی و لیتوانی مستقر بوده‌اند.
راه طولانی اروپا
رادیو آلمان هم با انتشار گزارشی در وب‌سایت خود به برنامه برخی از کشورهای اروپایی برای تقویت توان نظامی خود پرداخته و نوشته است که با وجود اختصاص بودجه‌های هنگفت در این مسیر، برخی از چالش‌ها کماکان ادامه دارند. 
به گزارش ایرنا، تارنمای رادیو آلمان در گزارش خود به طرح جاه‌طلبانه فردریش مرتس، صدراعظم جدید این کشور برای اصلاح ارتش پرداخته و نوشته است: مرتس می‌خواهد ارتش آلمان را به قدرتمندترین ارتش متعارف اروپا تبدیل کند. چنین تغییری برای کشوری که از لحاظ تاریخی در مورد قدرت نظامی خود محتاط است، امری جسورانه به‌شمار می‌رود. بر اساس این گزارش این اصلاحات نظامی در زمانی رخ می‌دهد که تهدیدهای فزاینده امنیتی، به‌ویژه پس از تهاجم روسیه به اوکراین، اروپا را به بازنگری در امور دفاعی سوق داده است. آلمان با اختصاص ۵درصد از تولید ناخالص خود به هزینه‌های دفاعی و تلاش برای دستیابی به هدف پیش‌بینی‌شده ناتو، مشغول سرمایه‌گذاری در نوسازی تجهیزات، افزایش تعداد نیروها، بهبود قابلیت‌های سایبری و جنگ ترکیبی است.
در ادامه این گزارش آمده است که تنها آلمان زیر فشار نبوده و سایر کشورهای اتحادیه اروپا مانند لهستان، فرانسه و کشورهای بالتیک نیز مشغول افزایش بودجه دفاعی خود هستند. لهستان تانک‌ها و پدافند موشکی را ۲ برابر می‌کند و فرانسه همزمان نیروی دریایی و هوائی خود را ارتقا می‌دهد. اتحادیه اروپا در مجموع شاهد هزینه‌های دفاعی بی‌سابقه بوده و کشورها در پروژه‌های مشترکی مانند ابتکار عمل پدافند هوائی «سپر آسمان» اروپا همکاری می‌کنند. رادیو آلمان در گزارش خود می‌افزاید: انگلیس نیز در حال افزایش هزینه‌های دفاعی خود به نزدیک به ۲.۴درصد از تولید ناخالص داخلی بوده و فناوری‌های پیشرفته مانند هواپیماهای بدون سرنشین، هوش مصنوعی و سامانه‌های لیزری را در اولویت قرار می‌دهد. نیروی دریایی این کشور ۲ ناو هواپیمابر در اختیار داشته و نیروی هوائی آن نیز قصد دارد تا جنگنده‌های F-۳۵ بیشتری از آمریکا خریداری کنند. ایتالیا نیز قصد دارد قوی‌ترین نیروی زرهی اروپا را تشکیل داده و دولت این کشور بیش از یک‌هزار عراده تانک را به شرکت راین‌متال آلمان سفارش دهد. ایتالیا از نظر راهبردی دریای مدیترانه و ایمن‌سازی مسیرهای تجارت جهانی را در اولویت قرار می‌دهد. در پایان این گزارش آمده است: بااین‌حال، چالش‌ها همچنان پابرجا هستند. مسائل زنجیره تأمین، موانع اداری و بحث‌های مربوط به سربازی اجباری در برخی کشورها پیشرفت را در زمینه نوسازی توان نظامی کُند می‌کند.